16 Eylül 2014 Salı

Beşiktaş - Çaykur Rizespor / Bal Yapmayan Arı Misali


"Şampiyonlar Ligi'nde 32 Avrupa Ligi'nde 48 takım mücadele edecek ve biliyor musunuz bu akşam bu 80 takımdan hangileri maç oynuyor? Biz"

Hafta içinde Avrupa kupalarında ülkesini temsil edecek her takıma, o ülkenin federasyonu dinlenme süresini arttırmak amacıyla maç fikstüründe kolaylıklar sağlar. Normal şartlarda olması gereken budur ama Türkiye'de futbolu yöneten zihniyetin, ülke futbolunu yönetmesi gereken son kişilerden oluşuyor olması, böyle saçmalıkları olağan kılıyor.

Takımın orta sahadaki beyni ve yaratıcı gücü Oğuzhan, varlığının tüm dengeleri değiştirdiği Demba Ba ve Beşiktaş'ın bu maçta yaşadığı ofansif sorunların üstesinden gelmek adına transfer edilen Jose Sosa'nın yokluğunda, taraftarın oynayacağı 12. oyuncu rolü çok büyük önem taşıyordu ama Futbol federasyonunun eline yüzüne bulaştırdığı Passolig saçmalığının tam anlamıyla bir fiyaskoya dönüşmesi nedeniyle diğer lig maçlarında olduğu gibi bu maçta da tribünler boştu. En önemli hücum opsiyonlarının yokluğunda, hazırlık maçı atmosferinde geçen maçta oyuncular motive olmakta zorlandı çünkü alışık oldukları, ihtiyaç duydukları itici güç yoktu.

Kanatlarda Olcay ve Gökhan Töre'nin performanları ve Cenk-Mustafa ikilisine yapacakları servisler büyük önem taşıyordu. Olcay kritik anlarda sahneye çıkma geleneğini sürdürse de Töre 37 top kaybında bulunarak, bu alanda bu alanda rakipsiz olduğunu kanıtladı. Robben gibi ayağının dışını kullanarak hücum ediyor ama driplinglerle savunmaya yarmak yerine topu sağına çekip orta yapmayı tercih ediyor ki bu da ezbere kaçıyor. İstediği pasları bir türlü alamayan Cenk-Mustafa ikilisi kalabalık Rize savunması arasında kaybolup gitti, etkili olamadı. Beşiktaş bal yapmayan arı misali topa %78 oranında sahip oldu, 521 isabetli pas kullandı ama skor üretemedi.

Ramon Motta'ya ayrı bir parantez açmak lazım. Adeta döküldü. Beşiktaş kariyerinin en kötü maçlarından birini oynadı. Saman alevi misali gelişen Rizespor ataklarının %43'ü, savunmanın solundan gerçekleşti. Bu seviyede devam edecek olursa, Bilic İsmaıl'i asıl mevkisinde kullanıp, Atiba'yı sağ bekte düşünebilir.

Mehmet Özdilek maç öncesi yaptığı açıklamada, galibiyet için geldiklerini söyledi ama Rizespor'un maç boyunca topla birlikte Beşiktaş yarı sahasında bulunduğu anlar çok nadirdi (%19).  Rizespor'un 90 dakika sahada kalan ama sadece 13 kez topla buluşan Ümit Korkmaz ile golü bulması gerçekten garipti. Golü bulduktan sonra hızlı hücumlarda etkili olabilecek LuaLua ve Holosko'nun oyundan alınmasıyla konuk takım tam anlamıyla kendi yarı sahasına gömüldü, ezbere gelişen Beşiktaş hücumlarını kitledi. 

Beşiktaş en önemli hücum silahlarından yoksun çıktığı. saha dışı olumsuzluklar karşılaştığı ve hakem Hüseyin Göçek'le de mücadele ettiği maçtan yine de 3 puan ile ayrılabilirdi ama şu da bir gerçek; Beşiktaş, Oğuzhan ve Demba Ba olmadığında oldukça sıradanlaşıyor.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder