29 Nisan 2014 Salı

Müjdesi Verilen Siyahi Golcü Adayı


Beşiktaş'ın Konya'da iki puan bıraktığı maçın sonrasında Ali Ece'nin müjdelediği, taraftarın çok seveceği siyahi golcü adayı.

Bafetimbi Gomis için 13/14 sezonu transferindeki belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı başladı. Kadrosunda 9 Fransız oyuncu bulunduran Newcastle'a transfer olacağı yüksek sesle konuşuluyordu. Hatta Lyon başkanı J.M Aulas, Newcastle'ın Gomis için yaptığı teklifi kabul ettiklerini ama yıllık ücret konusunda bir takım anlaşmazlıkların yaşandığını söylemişti ki öyle oldu. Bir sezon daha Lyon'da kalan Gomis, transferindeki belirsizliğin sürdüğü dönemde 4 hafta forma şansı bulamadı.

Sakatlıklar, şanssızlıklar, tecrübesizlik ve hücum oyuncularının kalitesinin yanında o seviyeye ulaşamayan savunma oyuncularının formsuzluğu nedeniyle Lyon ligin ilk yarısında zirveden uzak kaldı. Tüm bunlar düşüşün en büyük nedenlerinden biri olarak gözükürken Lyon puan tablosunda 14. sıralara kadar düştü ama takım olarak toparlanmasını bildiler. Şampiyonlar Ligi hedefinden sapmış görünseler de Fransa Kupası'nda final oynamaları, Avrupa Kupası'nda çeyrek finale kadar yükselmeleri ve yeni yılda yakaladıkları çıkış ile birlikte ligde iyi kötü bir konumda yer almaların da en büyük pay sahiplerinden biri de şüphesiz ki Batefimbi Gomis.

Lyon'un yeni yılda yakaladığı çıkışının altında yatan en büyük sebeplerden biri; Grenier ve form tutan Gourcuff'un yaratıcılığı ile Lacazette ve Gomis ikilisinin uyumu sonucu ortaya çıkan hücum gücüydü. Lyon geçtiğimiz hafta sonu 7 eksik ile çıktığı Fransa Kupası finalinde PSG'e 2-1 kaybetti. Remi Garde'ın oyuncu kadrosunda orta sahanın ofansif yönündeki en büyük kozları olan Gourcuff ve Grenier'in sakatlığı nedeniyle oynamadıkları, onların yokluğunda bu yükü üstlenen ve ligde PSG filelerine gönderdiği şık golle kalitesini kanıtlayan Ferri'nin yokluğunda bile Lyon, Lacazette-Gomis ortaklığıyla skor üretmeyi başardı. Gomis belki vasatı aşamadı ama topu dokunmadan da asist yapılabileceğini gösterdi.

Beşiktaş taraftarı Nouma, İlhan Mansız ve Bobo'dan sonra ligde en azından 15 gol barajına ulaşacak, gol krallığı yarışında var olabilecek bir golcü bekliyor ama özellikle Beşiktaşlılık ruhunu sahaya yansıtabilecek nitelikte kaliteli bir forvete hasret duyuyor. Bu sezon da dahil olmak üzere Lig 1'de top koşturduğu son 8 sezonda 30 maç ve 10 gol barajını aşmayı başaran Gomis'in bu performansının bu tanıma uygun ve yeterli olup olmadığı tartışma konusu dahi olmaz. Fransa Lig 1'in, sadece Avrupa'nın 5 büyük ligi arasında değil tüm kıtada gol ortalamasının en düşük olduğu liglerden biri olmasının yanı sıra Gomis'in son 3 sezonda mücadele ettiği tüm kulvarlarda totalde 20 gol barajını aşmış olması doğru bir tercih olabileceğini destekliyor.

Bafetimbi Gomis'in ilk bakışta göze çarpan özellikleri; güçlü fiziğini rakip savunmacılar karşısında en büyük avantajlarından biri haline getirmesi, dayanıklılığı ve özellikle ceza sahası içindeki bitiriciliği. Derbide ve Sivas deplasmanında maçı koparabilecek fırsatları değerlendiremeyen Almeida'nın kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonlardaki beceriksizliğinin ne boyutta olduğunu hesaba katarsak Gomis'in bu alanda Almeida'nın çok çok önünde olduğunu söylemek mümkün. Sadece bu kadarla da sınırlı değil. Gomis'in Almeida'yı futbolcu kalıbına sokan ortalamanın üstünde kafa topu hakimiyetinde bile önünde olduğunu söylesek yanlış olmaz. Bunların dışında hızı, çevikliği ve tekniği de fena sayılmaz.

Ekmeğini taştan çıkarmak deyimine uygun,  yoktan var ettiği pozisyonlardan gol bulabilme becerisi onu emekçi forvetler listesine sokuyor. Savunma hücumda başlar prensibine pek de uygun olduğu söylenemez belki ama takım oyununa her zaman bağlı kalması en büyük artılarından bir tanesi. Kaleye sırtı dönük aldığı topları iyi saklamasının ve çıkardığı paslarla takım arkadaşlarına pozisyon yaratmasının yanı sıra kanatlardan aldığı toplarda içeriye katedip tehlike yaratabiliyor. Zaman zaman tutan beceriksizliği, sonu güreşe varan ikili mücadeleleri ve ofsayt sorunu en büyük eksileri olarak göze çarpıyor.

Beşiktaş şu an için Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılmak için eline geçirdiği avantajı kaybetmiş görünüyor. Önümüzdeki sezon Vodafone Arena'da Şampiyonlar Ligi müziğini duymayı uman Beşiktaş için aranan golcü, bu seviyede takımı bir tık yukarı taşıyabilecek (Gomis, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiği son sezonda 7 maçta 5 gol buldu.) olmasının yanı sıra ekonomik şartlar göz önüne alındığında bonservisi için kulüp kasasından para çıkmayacak bir golcü ise Gomis'ten yana tercih kullanmak doğru olur. Ne denli bir kalite olduğunu anlamak için 12/13 sezonunda Nancy deplasmanında attığı ve bu sene Rhöne derbisinde partneri Lacazette'e attırdığı gollere bakmak yeterlidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder