23 Şubat 2014 Pazar

Lyon Altyapısı ve Yassine Benzia


Lyon, 2016 yılında tamamlanması planlanan yeni stadının inşaatı dolayısıyla finansal anlamda bir takım düzenlemelere gitmiş, kemer sıkma politikası uygulamıştı. Yüksek maaşlı oyuncular değerini bulduğunda elden çıkarılmış ve bonservisiyle oyuncu satın alma dönemi yerini altyapı yatırımlarına bırakmıştı.

Son zamanlarda Avrupa'nın sayılı altyapılarından birine sahip olan Lyon, Avrupa'nın 5 büyük liginde, kendi kaynaklarından yetiştirdiği oyunculara şans verme ortalamasında 5.8 ile Barcelona, Athletic ve Real Sociedad'ın ardından 4. sırada yer alıyor. Çok değil, bundan 3-4 yıl öncesine kadar durum böyle değildi. Lloris, Reveillere, Cris, Bodmer, Cissokho, Kallström, Toulalan, Pjanic, Bastos, Gomis ve Lisandro Lopez'den oluşan muhtemel Lyon ilk 11'inde bir tane bile altyapıdan yetişen oyuncu yer almıyordu. Üstelik kulüp, bu saydığım isimlere milyon eurolar bayılmıştı. Henüz Barcelona seviyesinde olmasalar da bu anlamda önemli mesafe katettiler ve gençlerin zamanla tecrübe edinip olgunlaşması ile yeniden Şampiyonlar Ligi'nde söz sahibi olacaklarına inanıyorlar.

Lyon altyapısının son dönemdeki en büyük yeteneklerinden biri olan 19 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız forvet Yassine Benzia, tüm alt yaş kategorilerinde Fransa milli takımının formasını giydi. Bir çok göçmen genç oyuncu gibi o da amatör kulüplerde forma giyip, kendini gösterdikten sonra Lyon yolunu tuttu. İlk resmi maçına 11-12 sezonunun son karşılaşmasında çıktı, 4 dakika süre aldı. Sonraki sezon daha sık forma sık forma şansı bulsa da Lopez, Gomis ve Lacazette'nin arkasında yedek bekledi, alternatif oyuncu olarak düşünüldü. Avrupa Ligi rotasyonunda yer buldu ve bu organizasyon da ilk gollerini attı.

Lisandro Lopez'in Katar yollunu tutması ve Gomis'in takımdan ayrılmasının gündemde oluşuyla ilk haftalarda kadroya girememesi üzerine ilk iki maçta ilk 11'de şans buldu. İlk maçında Remi Garde tarafından en uçta görevlendirilmişti. Ligin ikinci maçı olan Sochaux deplasmanında ise sezona çok iyi başlangıç yapan Lacazette en uçta yer alırken, Yassine, Gourcuff ile kanatları paylaşıyordu. Bu maçta 1 gol, 2 asistlik performansıyla yıldızlaştı. Devamında ise Gomis'in kafasını toparlayıp takıma adapte oluşu ve Lacazette ile sağladığı uyum ile kulübeye demir attı. Zaten Lyon'un yeni yılda yakaladığı çıkışının altında yatan en büyük sebeplerden biri de; Grenier ve form tutan Gourcuff'un yaratıcılığı ile Lacazette ve Gomis ikilisinin uyumu sonucu ortaya çıkan hücum gücü. Bu nedenle Yassine'in ligin geri kalan kısmında da forma şansı bulması zor. Bir ay önce Yzeure ile oynanan kupa maçının 20. dakikada sakatlanarak oyundan çıktığı ve sakatlığının devam ettiğini de hatırlatalım.

Transfer döneminde ayrılması da gündeme geldi. Rennes başta olmak üzere bazı kulüpler onu kiralamak üzere teklifte bulundular ama Remi Garde, kendisine güvendiğini ve ona ihtiyacı olduğunu açıklayarak konuyu kapattı.

Benzia, milli takım arenasında çok daha başarılı. İlk olarak 2011 U17 Dünya Şampiyonası'nda kendini gösterme fırsatı buldu. Turnuvada oynadığı 5 maçta, 5 gol, 1 asistlik performans sergilese de çeyrek finalde ev sahibi ve turnuva şampiyonu Meksika'ya elendiler. Geçtiğimiz yaz mevsiminde Türkiye'de düzenlenen U20 Dünya Şampiyonası'nda değil, U19 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer aldı. 5 maçta 2 gol ama başarısı gösterdi. 

Peki neden Yassine Benzia? 

Lyon, 2016 yılında, yeni stadında oynamaya başladığında, altyapıdan gelen Grenier, Gonalons, Umtiti ve gelecek olan yıldız adayı oyuncular ile eskisinden daha başarılı olacaklarını düşünüyor ama bu hiç de kolay değil. Lyon'un elindeki en değerli oyuncuları oluşturan altyapı mahsulü Grenier ve Gonalons'un 2016, Umtiti'nin de 2017 yılında sona erecek olan sözleşmelerine rağmen Avrupa'nın çeşitli liglerinden teklifler gelmeye başladı bile. Bu oyuncuların kulüplerine olan bağlılığı sorgulanmaz ama stat inşaatı tamamlanana kadar taliplileri artacak ve peşlerini bırakmayacaktır. Kaptan Maxime Gonalons için devre arasında Napoli'den gelen 17 milyon euroluk teklif, Başkan JM Aulas tarafından reddedilmesi buna bir örnek. Cabaye'yi Paris'e gönderen "Fransız Kolonisi" Newcastle'ın da Grenier'in için teklifte bulunduğu konuşulmuştu.

Gelelim Benzia'ya.. Lyon'un iki sezon boyunca en değerli oyuncularını kadrosunda tutamayacağı olası bir ihtimal. Yassine'i farklı kılan da bu. Milli takım ve Lyon B takımında iyi işler çıkartsa da henüz A takım seviyesinde beklenen seviyeye ulaşması için zamanı var. Yeni stat tamamlandığında Lyon'un elindeki en değerli öz kaynak oyuncusu ve Avrupa'nın sayılı forvetlerinden biri olabilir.

Nasıl bir oyuncu?

Benzia'nın ileri uçta oynamaktan ziyade her iki kanatta da görev alabildiğini söylemiştik. Bir forvet oyuncusunun sahip olması gereken finishing özelliğine ve atletik fiziğine sahip olmakla beraber bir kanat oyuncusunun olması gerektiği kadar hızlı ve özel bir dripling yeteneğini var. Topu ayağına aldığında birden hızlanarak rakipleri ekarte edebiliyor. Kuvvetli, gayet teknik. Geliştirmesi gereken özellikleri de yok değil. Kafa toplarını ve pozisyon alma bilgisini geliştirmesi lazım. Ayrıca Kuzey Afrikalı oyuncularının bir çoğunda gözlemlenen hal ve hareketlerin aksine iyi bir karaktere sahip olduğunu düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder